De specialiserede stoffer

Specialiserede plantestoffer kaldes således, fordi de ikke indgår direkte i plantens stofskifte og ikke er livsnødvendige for at planten kan vokse, under optimale forhold. Nu er det bare sådan at forholdene sjældent er optimale, og særligt planter har brug for beskyttelse. Mange specialiserede stoffer findes altid i planten, da det er en fordel at have dem klar til kamp hele tiden. Andre bliver først lavet, når angrebet bliver registreret. Fælles for dem er, at de hjælper planterne til at:

  • Beskytte imod ioniserende og ultraviolet stråling fra solen.
  • Give lugte eller flotte farver så insekter eller andre dyr søger dem, og de kan få spredt deres pollen eller frø.
  • Som giftigt forsvar mod svampe, bakterier og planteædere.

Nogle giftstoffer virker allerede ved berøring af planten andre først efter plantedelene bliver tygget på.

Planterne danner i forbindelse med fotosyntesen, udover ilt, også sukkerstoffer. Disse sukkerstoffer omsættes i planten til andre stoffer, heriblandt de specialiserede stoffer. Processen kan du læse mere om i artiklen om biosyntese.

Helt generelt opdeles de specialiserede plantestoffer i grupper. De mest udbredte og bedst kendte er terpener, alkaloider og fenoler. Toxiciteten, eller giftigheden, afhænger af mange forskellige faktorer: mængden af det givne stof i planten, hvilken organisme (hest, ko, hund, menneske, larve osv.) som indtager planten, hvorvidt planten indtages tilberedt eller rå, størrelsen på organismen osv. I nogle planter er giften meget koncentreret, hvorimod den i andre er næsten ubetydelig. For eksempel kan få blade fra en gifttyde være dødelig dosis, for et gennemsnitligt menneske, hvorimod man skal drikke 100 kopper kaffe for at komme op på dødelig dosis.

Vi kan lære rigtig meget af planternes specialiserede stoffer og mange af dem kan benyttes til medicinsk brug. Det kan dog være rigtig svært at efterligne de kemiske og molekylære processer som danner disse specialiserede stoffer. Der findes stoffer i planter som kan hjælpe med at kurere visse former for kræft, men for at behandle en patient skal der bruges hvad der svarer til en hel skov af planter. Det er hverken en bæredygtig eller en holdbar metode at skaffe medicin på, så forskerne arbejder på højtryk for at genskabe de processer som foregår i planterne, så vi kan lave vores egen medicin, uden at udnytte en regnskov.