Kemi - planternes usynlige forsvar

Uddannede kemikere er de næstbedste til at lave komplicerede kemiske stoffer på denne planet. Den ubestridte førsteplads har planterne.

Alle planter laver glukose via fotosyntese. Fra sukkeret danner plantecellerne de proteiner, fedtstoffer, og kulhydrater der skal til for at de kan vokse. I tillæg til disse primære næringsstoffer laver planter også et væld af specialiserede stoffer. De kemikalier hjælper for eksempel planten med at forsvare sig mod fjender med gift og dårligt smagende stoffer, hæmme konkurrenters vækst i kampen om den bedste plads i solen, beskytte celler og dna mod skadelige solstråler og afgive lugt og farve som kan tiltrække den rigtige bestøver til plantens blomster.

Det er meget forskelligt fra familie til familie, inden for planteriget, hvilke specialiserede stoffer de producerer. De mest almindelige kemiske strukturer der danner grundlag for næsten alle planternes stoffer, kan deles op i tre grupper: Terpener, fenoler og alkaloider. Du kender alle tre typer på både smag, farve og lugt fra din hverdag. Du kan læse meget mere om de enkelte kemiske grupper i artiklerne der er knyttet til planters kemiske produktion.

Du kan også på egen hånd undersøge, hvordan for eksempel terpenerne i krydderurter fungerer som bakterieforsvar for planterne.

Læs artiklerne her: