Ny nordisk mad

illustration af vilde planter omkring os

Vilde planter i maden - spis med omtanke

De seneste år er det blevet populært at gå ud i naturen og plukke vilde planter, så man i højere grad kan være selvforsynende og leve af naturens egne økologiske, friske, vilde urter og grøntsager. At samle planter i naturen kaldes at sanke. 

Et studie fra Danmarks Tekniske Universitet viser dog at mange af de planter som nogle af sankerne plukker i naturen, ikke nødvendigvis er så gode for os som vi tror de er. I takt med industrialisering og landbrug er de fleste af os kommet langt væk fra kendskabet til de vilde planters egenskaber, og er ikke altid opmærksomme på hvilke der potentielt kan gøre skade på vores krop. 

Indenfor de seneste år har en tendens spredt sig hvor både forskere, sundhedseksperter og det moderne køkken foreslår, at vi skal være selvforsynende, leve af den vilde natur og de planter som vi selv kan finde og dyrke. Denne trend medfører at nogle mennesker bruger sig selv som prøvekaniner, da man reelt ikke kender de effekter forskellige planter og stofferne i dem kan betyde for kroppen på langt eller kort sigt. 

Kort sagt kan man nemt komme til at bruge planter i maden uhensigtsmæssigt. For eksempel kan de specialiserede stoffer fra en bestemt plante på sigt, og selv i små mængder, være kræftfremkaldende. Nedenfor er en liste af planter som af mange anses for lækre, nemme at finde eller dyrke og gode i madlavning. De indeholder giftige stoffer i små mængder og planterne bør efter anbefaling kun indtages i begrænset mængde og som del af en varieret kost:

  • Ramsløg 
  • Blomsterkarse/tallerkensmækker
  • Purløg
  • Skovmærke
  • Skovsyre
  • Syren
  • Rabarber
Kilde