Lærervejledning til "Grøn gift"

  

Formål 

Formålet med spillet er at lære noget om planter på en mere interessant, social og interaktiv måde, end ved at slå op i en bog eller på nettet. Spillet kan bruges når som helst i en hvilken som helst kontekst i og uden forbindelse til ”Giftige Planter” forløbet.

  

Spillets målsætning 

  • Generel introduktion til det biologiske klassifikationssystem, latinske og trivielle navne. 
  • Begrebskendskab: 
    • LD50=lethal dose 50 %, eller hvor meget at et kemikalie/stof der skal til for at slå halvdelen af en forsøgsdyrsgruppe ihjel. (Fx myggelarver, dafnier, rotter, mus).
    • Kloning, familie (i botanisk kontekst). 
    • Kendskab til planter som indeholder specialiserede stoffer til forsvar.

  

Spillets gang

Målet med spillet er at vinde et på forhånd bestemt antal runder ved at score flest point, og forhåbentlig samtidig tilegne sig en grundlæggende viden om de planter, som er med i spillet.

"Grøn gift" er udviklet på basis af viden og fakta om planter fra hele verden. De fire kategorier man spiller i er udvalgt efter, at de kan være med til at beskrive den enkelte plante og forskellene i mellem planter.

  

Alder: Da det ikke er muligt at afgøre hvor gammel en flerårig plante kan blive, er kategorien alder blevet opdelt i 1-årige, 2-årige eller flerårige, og har derfor kun givet mulighed for 3 pointsatser, 3, 6 eller 9.

  

Højde: Er estimeret ud fra det synspunkt, at planten har optimale vækstforhold.

  

Giftighed: Er defineret ud fra det mest kendte eller mest potente gift-/naturstof i den enkelte plante. LD står for Lethal Dose og standardværdien angiver, hvor meget af den pågældende gift det kræver at slå 50 % en bestand af en given organisme ihjel. Hvis stoffet er et stof opløst i vand, fx en miljøgift, ville det skulle angives i Letal koncentration og ikke letal dosis. Organismerne kan være forskellige i forskellige forsøg og test af stoffer, fra dafnier og myggelarver til rotter.

Pointsatsen er højere jo mindre gift der skal til for at opnå LD50. Tobaksplanten har derfor en giftighed på 10, da der kun skal 0,8 mg nikotin pr kilogram legemsvægt. Raps derimod har giftighed 1 da der skal 10.000 mg/kg til eller mere. Ti points skalaen er her lavet som logaritmen til LD50 værdien, ganget med to, og så afrundet.

  

Forgiftning: LD50 er baseret på de videnskabelige artikler og opslagsværker, det har været muligt at fremskaffe, og kan altså ikke bruges som en direkte nøgle til, hvad og hvor meget man som menneske kan og ikke kan spise uden at blive forgiftet. En sådan oplysning ligger uden for LD50-begrebets kapacitet, da stofskifte og giftstoffers virkning på levende organismer er meget forskellig fra art til art. En hund kan fx ikke tåle at spise ret meget mørk chokolade, eller ret mange nødder uden at blive syg eller ligefrem dø af det. Det samme er ikke tilfældet for mennesker.

  

Frøspredning: Er den mindst eksakte kategori. Der er her lavet estimater ud fra viden om de enkelte.